Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoe wordt het gewicht van een aanhanger bepaald?

Vraag gesteld door Rob102 op 18 maart 2017

Mijn auto mag een geremde aanhanger van max. 1350 kg trekken. Hoe wordt dit gewicht bepaald? Is dit het gewicht dat rust op de wielen en wordt dus alleen gewogen onder de wielen van de aanhanger of wordt ook het gewicht op de kogel van de trekhaak hierbij opgeteld? Of wordt het gewicht van op de trekhaak gerekend tot de last van de auto? Wordt er bij het wegen ook nog rekening gehouden met een meetfout?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt op welke wijze het beladen gewicht van de aanhanger wordt vastgesteld.

In Nederland wordt beladen gewicht van de caravan vastgesteld op basis van de aslast. De kogeldruk valt in een degelijke situatie onder de massa van het voertuig en wordt dus niet bij het gewogen gewicht van de caravan/aanhanger opgeteld. Dus in een aangekoppelde situatie is de gemeten aslast bepalend en wordt de kogeldruk er niet apart nog eens bij opgeteld.

Met meetfouten zal de dienstdoende agent geen rekening houden. Wat hij of zij meet is geldend en is de mate van overbelading bepalend voor wat de gevolgen zijn. Soms is het overladen van caravan naar auto voldoende maar in een ernstiger geval mag men niet verder en volgt een flinke bekeuring.