Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies Qashqai 1.6 dig-t.

Vraag gesteld door H.v.M op 13 februari 2015

Vraag technisch advies aankoop nieuwe auto.
Ben een ervaren rijder, die zorgvuldig en zuinig met z'n auto omgaat.
Ik rij momenteel de 2e Nissan Qashqai, de eerste een 2 lrt Diesel, momenteel een 2 ltr benzine.
Trek daarmee een caravan van omstr. 1250 kg beladen. Nooit problemen gehad ben zeer tevreden. Heb de mogelijkheid om in te ruilen voor een Nissan Nissan Qashqai 1.6 dig-t. Een geblazen benzine versie. Qua vermogen en koppelkromme lijkt deze auto beter te presteren dan mijn huidige auto. Ook heeft de nieuwe auto een gunstiger verbruik.
Vraag : Hoe betrouwbaar is een turbo geblazen benzine motor ? Is de kans op vroegtijdige klachten aanwezig ? Je hoort soms wat klachten over bv. de TSI motoren van volkswagen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De turbo is een belangrijke schakel geworden in de strijd om CO2 reductie. Een bijkomend voordeel óók in uw geval is dat deze nieuwe 1.6 dankzij de turbo méér trekkracht (240 Nm) levert dan uw huidige 2.0 liter versie. Dat koppel komt ook nog eens bij een veel lager toerental (2000 tpm) vrij. Wat dat betreft een prima keuze, met betere trekeigenschappen dan de huidige Qashqai.
De eerste generatie van deze z.g.n. gedownsizede motoren waren inderdaad niet allemaal vrij van constructieve fouten. Inmiddels gaat onze aandacht vooral uit naar het gebruik. Het soepele en daardoor zuinige motorkarakter nodig uit om in een laag toerengebied te blijven hangen. Bij een dergelijk gebruik ligt inwendige vervuiling van de motor op de loer, met kostbare ingrepen als gevolg. Het advies is dan ook de motorprestatie met regelmaat óók boven de 3000 toeren aan te spreken. Dat geldt nóg nadrukkelijker met de caravan aan de haak. Voor de turbo wat mij betreft geen angst.