Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn all season banden voldoende in europese landen

Vraag gesteld door amsterdam01 op 30 mei 2016

wij hebben een audi A6 S-line en ik wil graag weten wat het advies is voor deze auto en wat de verplichting is in de europese landen omtrent all season banden.
wat is beter zomer en winterbanden hebben of hele jaar met all season banden rijden. wat is de wetgeving hieromtrent?
onze bandenmaat is 205/55 R16.
IS er tot slot nog een bepaalt merk dat wordt geadviseerd?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

All seasonbanden met M+S opschrift en/of sneeuwvloksymbool zijn toegestaan waar banden met wintereigenschappen vereist zijn. In Duitsland mag u bij winterse omstandigheden dus met all season banden rijden. Dat maakt ze echter niet in alle omstandigheden de meest geschikte band.

Voor de wet zijn all seasonbanden of vierseizoenenbanden dus afdoende. Kijken we naar de prestaties van all seasonbanden, dan stuiten we ten opzichte van winterbanden wel op tekortkomingen. Die zijn er vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.

Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

Met all seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

U vraagt ook of we een bepaald merk adviseren. Op basis van onze bandentests kunt u een weloverwogen keus maken.