Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de oorzaak en oplossing bij krakende geluiden in de voorwielophanging van een VW Tiguan 1.4 TSI uit 2012?

Vraag gesteld door Theo Nicodem op 23 maart 2017

In de Kampioen nummer 1 van dit jaar stond bij de occasiontest van een Golf 7 als een mogelijk voorkomend probleem dat er krakende geluiden in de voorwielophanging waar te nemen zijn. Volgens het artikel zijn deze niet ernstig en in de garage gemakkelijk op te lossen.
Ik ben in het bezit van een VW Tiguan 1.4 TSI uit bouwjaar 2012 en neem die krakende geluiden ook waar bij mijn auto. Om goed 'beslagen ten ijs te komen' bij mijn garage zou ik graag willen weten wat de oorzaak van en oplossing voor die krakende geluiden is. Hopelijk kunt u mij hierover informeren waarvoor bij voorbaat mijn dank.

Met vriendelijke groet,
Theo Nicodem

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de oplossing is voor het krakende geluid vanuit de voortrein van uw VW Tiguan.

Ik vermoed twee mogelijke oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor dit bijgeluid. De meest simpele oorzaak zou de garage kunnen zoeken bij de stabalisatorrubbers. Bij een wat grotere veerbeweging zoals bij het nemen van een verkeersdrempel kan het rubber waarin de stabalisatorstang in opgehangen is, een knarsend en krakend geluid vertonen. Soms wordt er een dappere poging gedaan de boel wat te smeren, maar twee nieuwe rubbers is vaak het meest effectief en géén al te prijzige investering.

De draagarmrubbers kunnen bij inveren ook een soortgelijk geluid produceren. Ook daar geldt dat nieuwe rubbers het meest effectief is. Deze ingreep is in z'n geheel wel wat kostbaarder.

Overigens is het het krakende bijgeluid verder onschuldig. Soms verdwijnt het tijdelijk omdat de weersomstandigheden nog weleens van invloed kunnen zijn. Bij nat weer kan het soms ineens een stuk minder zijn. Hopelijk kan de garage vaststellen welke van de twee ophangrubbers de veroorzakers zijn en een passende oplossing aanbieden.