Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Peugeot 5008 THP problemen

Vraag gesteld door D_Vollebregt op 18 februari 2018

Beste lezer,
Ook hier een Peugeot 5008 1.6 THP (uit 2011) met herkenbare problemen:
- Ratelend geluid bij koude motor in lage versnelling en hoge toeren
- Emissie storings lampje
- rommelend geluid bij stationair draaien
- wegvallen van vermogen (noodloop) bij zwaar beladen en bijvoorbeeld een tunnel uitrijden
- foutmeldingen van de turbo : codes P2261 (afname turbodruk solenoideklep), P2262 (laaddruk regeling), P0299 (laaddruk regeling)
- foutmelding Mengafstemming: code P1186

Alles bij elkaar zou je denken dat je geen meter meer zou moeten rijden maar op zich komen we nog prima van A naar B. Echter, aankomende zomer willen wij met 3 kleine kinderen en een vouwwagen naar Zuid Frankrijk en het lijkt me onhandig om bij de eerste heuvel terug te vallen naar 50 km/uur en op de vluchtstrook met het gezin stil te komen.

Ik heb de auto gekocht in 2016 bij een universeel autobedrijf. Er zat 1 jaar garantie op en die is nu (uiteraard) verlopen. De auto heeft bij de vorige eigenaar in 2013 een nieuwe distributieketting gekregen en er is een modificatie gedaan. (Onderhouds historie heb ik in bezit) Volgens de verkoper was er dus geen risico. Eind 2017 zijn de bovenstaande problemen ontstaan.

Na het lezen van diverse forums gaan er (niet alleen in de auto) maar ook bij mij steeds meer lampjes branden.

Kennelijk zijn de THP motor gerelateerde problemen na de oplossing in 2013 weer teruggekeerd. Het voelt erg slecht en oneerlijk aan. We tanken inmiddels V- power en er is schone 5-30 olie ingegaan. Er staat 170.000 km op de teller.

Nu de vraag over aansprakelijkheid. Wie kan je nog aansprakelijk stellen voor dit probleem? Ik ben verzekerd via rechtsbijstand maar zou graag een redelijk beeld willen ontvangen van enige kans van slagen.

Bij voorbaat dank voor het meedenken.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw Peugeot 5008 1.6 THP (2011/170.000 km) vertoont tal van storingen. Het is uw bekend dat de THP-motoren dergelijke storingen vertonen. U vraagt zich f wat uw rechten zijn, nu de 12 maanden garantie verstreken zijn.

THP motor
Het is algemeen bekend dat de THP-motor tal van problemen kent, zoals inwendige vervuiling en oprekken distributieketting.

Wettelijke garantie
Ondanks dat u geen beroep op garantie meer openstaat, kunt u zich als consument beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW). Dergelijke problemen aan de motor heeft u immers niet te verwachten bij een auto van deze leeftijd.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op conformiteit dient u terug te gaan naar uw verkoper, om die in de gelegenheid te stellen de gebreken te verhelpen.

Kosten
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand
wanneer u met de verkoper niet tot een vergelijk komt, adviseer ik u uw rechtsbijstand in te schakelen. Merendeel van de rechtsbijstandverzekeraars stellen wel als eis, dat de auto moet zijn aangeschaft bij een BOVAG garagist.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u oponze website.