Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

oliepeil te hoog en lekt

Vraag gesteld door Diederick1 op 16 december 2018

gisteravond toen ik thuis kwam zag ik op mijn parkeerplek (in garage) olievlekjes liggen. Ik heb toen even onder de auto (Matiz, 2004) gekeken en zag dat er olie lekt (iets links van het midden als je er naar kijkt). Het lijkt op de plek waar de olie ingaat, de peilstok gaat iig naar die plek ook.

Ik heb er even een emmer ondergezet en vanochtend was de oost wel 1 druppel. wel zie je duidelijk een zwarte vlek alsof olie zich daar verzamelt.

net ook het oliepeil gecontoleerd (koude motor) en deze zat toch wel ruim boven het maximum. kan dit de oorzaak zijn? Is het wijsheid er mee te rijden of beter van niet?

bednakt
Diederick

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Het oliepeil van uw Daewoo Matiz uit 2004 is te hoog en hij lekt olie.

Op zich kan een te hoog oliepeil wel voor lekkage zorgen.

De vraag is hoe het oliepeil zo hoog komt. Heeft de auto net onderhoud gehad of heeft u te veel bijgevuld?

Als beide niet het geval is moet er een andere oorzaak zijn die dan gezocht moet worden.

Met het hoge oliepeil blijven rijden is niet verstandig. Het beste kunt u langs de garage rijden en wat olie laten aftappen. De monteur kan dan gelijk even kijken wat de oorzaak van het te hoge oliepeil kan zijn.***

Reactie van Diederick1:

Bedankt Leo.

De olie is bij een grote beurt vervangen (1mnd geleden). Ik ben recent terug gegaan naar de garage omdat de auto stonk, dit zal hier ook wel door gekomen zijn denk ik.

Vrijdag heb ik een afspraak bij de garage om het te laten controleren, heeft u nog tips om extra aandacht aan te laten geven? Ik wil niet natuurlijk dat enige gevolgschade gemist wordt.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Als de overtollige olie is afgetapt zal het probleem vermoedelijk opgelost zijn.