Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

olie verversen

Vraag gesteld door meubelmaker op 18 oktober 2017

om de hoeveel km olie verversen ik rij nog geen 8000km per jaar laatste grootte buurt eind 28-11-2016 en toch geeft computer aan dat ik gauw mijn olie moet verversen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over olieverversen.

In verreweg de meeste gevallen is het voorgeschreven onderhoud volgens de autofabrikant niet alléén kilometers maar ook leeftijd gebonden. Dat heeft er mee te maken dat wanneer een auto relatief weinig rijdt er toch sprake is van onderhouds noodzakelijke ingrepen.

Olie is daar eigenlijk het voornaamste voorbeeld van. De smerende eigenschappen nemen uiteraard af door met de auto te rijden. Bij auto's de relatief weinig of vooral voor korte ritjes worden ingezet, gaat de oliekwaliteit óók achteruit. Door invloed van vocht en vuil, met name een verschijnsel bij auto's die weinig rijden, veroudert en verontreinigd de olie eerder dan bij een auto die dagelijks op bedrijfstemperatuur komt.

In uw geval zou ik willen adviseren in ieder geval de olie en het filter jaarlijks te laten vernieuwen. En bij weinig kilometers per jaar kunt u van een grote beurt best weleens een kleine beurt van laten maken. Maar nieuwe olie en filter is wat mij betreft altijd een jaarlijks treugkerend ritueel. Zeker óók bij een dergelijk kilomterage op jaarbasis zoals in uw geval.