Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor temperatuur blijft koud bij rijden

Vraag gesteld door BB1968 op 18 mei 2016

Ik heb een Opel Meriva-A 1.6 SE uit 2004 ik heb mijn auto al meerdere keren naar de garage gebracht, maar helaas is het probleem nog steeds niet opgelost.

Bij het rijden op de snelweg komt de motor niet op temperatuur temperatuurmeter blijft op 0 in 1 jaar tijd is de thermostaat al 2 keer vervangen, omdat dit volgens alle kenners het euvel is, maar zonder resultaat, waterpomp is ook al vervangen. Bij het stationair draaien of langzaam rijden loopt de temperatuur wel op en de thermostaat werkt ook goed, maar zodra je er harder mee gaat rijden keldert de temperatuur direct en word hij niet meer warm. Inmiddels heb ik ook al sludge in mijn olie zitten, daarbij ben ik bang dat mijn motor door de lage temperatuur binnenkort in de soep draait. Wie weet wat dit kan zijn behalve de thermostaat of waterpomp?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht van een koude motortemperatuur bij snelwegkilometers.

Mogelijke oorzaak
Ik heb gezocht naar een mogelijke oorzaak, specifiek voor dit motortype. Het genoemde lijstje aan onderdelen die soms al tweemaal zijn vervangen zijn logischerwijs hiermee in verband te brengen. Echter nog altijd zonder resultaat.

Luchtbel
Op hooguit een hardnekkige luchtbel na kan ik u niet de verlossende oplossing aandragen. Het is een merkwaardig verschijnsel waaruit blijkt dat door de aanwezige sludgevorming de motorolietemperatuur óók feitelijk te koud blijft. Met name dus gedurende meer motorbelasting zoals snelwegkilometers. Misschien dat andere lezers dit Meriva probleem herkennen, maar ik ben er helaas niets over tegengekomen. Het is niet duidelijk of de betreffende garage ook de dealer is, want daar is toch de kans het grootst dat men de oorzaak weet te traceren.