Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een VW Touran 1.2 TSI 2011 een caravan trekken van max. 1300 kg

Vraag gesteld door Nette1989 op 30 augustus 2017

Wij zijn op zoek naar een Volkswagen Touran. Nu hebben we een Touran gezien uit 2011 (ook wel andere bouwjaren, van 2010-2013).
Dit zijn allen Touran's met 1.2. TSI motor.
Onze vraag, kan deze een caravan trekken zoals in het kenteken staat van max. gewicht 1300 kg. Ik hoor namelijk ook van een automonteur dat de turbomotor dat niet goed aankan en dan snel kapot gaat. Verder lees ik op internet positieve dingen, wat moet ik nu geloven? Weten jullie hier meer van?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de betreffende VW Touran geschikt is voor het trekken van een caravan van 1300 kg beladen.

Ons caravantrek programma laat de volgende prestaties zien met deze caravan;

Max. hellingspercentage 12 % bij wegrijden vanuit stilstand op helling.
Conclusie: redelijk tot goed

Prestaties bij 80/90 km/u met deze combinatie
Conclusie: matig tot redelijk

De algehele prestaties zijn dus redelijk en misschien wel goed genoeg voor uw gebruik. Ik kan me voorstellen dat de trekprestaties echter te mager zijn wanneer u ook met de combinatie in een bergachtige omgeving wilt rijden. Dan is de 1.4 TSI versie met 103 kW een betere keuze, zonder beperkingen onderweg naar een vakantiebestemming.

Deze gedownsizde motoren bieden ondanks de kleine cilinderinhoud grootse prestaties. Dat maakt ze niet per definitie kwetsbaar. Het is wel van belang wat motorische gebruiktips mee te nemen, met name in combinatie met de caravan. Gezien de toch flinke trekkracht bij een laag toerental is er een zeker gevaar dat er te lang in een te laag toerental wordt gereden. Ogenschijnlijk lijkt het allemaal makkelijk te gaan maar bij een zware motorbelasting zoals in de bergen en óók in combinatie met caravan is een hoger toerental gewenst. Dat levert betere smering, koeling en minder inwendige motorische vervuiling op. Juist dan is het beter de motor minimaal richting de 2.500 toeren te laten draaien.