Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de nieuwste DSG 7 betrouwbaar?

Vraag gesteld door PR129 op 28 juni 2018

Wij staan voor de aanschaf van een nieuwe Seat Ibiza 1.0 TSI 115pk. De vraag is of het een DSG of hangmatige versnelling gaat worden. We lezen nogal wat uiteenlopende reacties inzake betrouwbaarheid DSG. Onze vraag is of de nieuwste versie al de 'kinderziektes' achter zich heeft gelaten? Het idee is om met deze nieuwe auto zeker 8 jaar en ca. 160.000 km te rijden. En of een DSG qua onderhoud nog veel extra kosten met zich mee brengt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de DSG automaat. Dat is een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. De DSG heeft sinds zijn introductie in 2003 een aantal ontwikkelingen doorgemaakt, en heeft nogal wat problemen gekend.

In 2010 zijn er verschillende aanpassingen aan de bak gedaan. Onder andere is de voorspanning van de lagers is veranderd. Ook is het frictiemateriaal van de koppelingen veranderd. De problemen waren hiermee niet opgelost.

Eind 2013 is er een terugroepactie geweest en is er een ander soort olie in de versnellingsbak gegaan. Bij oudere exemplaren bestaat de mogelijkheid dat er extra slijtage is ontstaan door de verkeerde olie, Deze auto's hebben immers jaren met verkeerde olie in de versnellingsbak gereden.

Deze kinderziektes zijn inmiddels opgelost. Er bereiken ons wel eens klachten, maar op het totale aantal rondrijdende auto's met DSG kunnen we stellen dat de betrouwbaarheid is verbeterd.