Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie op gekochte BMW in Duitsland?

Vraag gesteld door BMW 328 op 4 januari 2018

Ik heb eind 2016 een BMW 328i uit 2012 met 90K op de teller gekocht van een autobedrijf in Duitsland. Nu is de motor eind 2017 met 120K op de teller, kapot gegaan en bij de dealer ter reparatie. Weet iemand of en waar ik de kosten op kan verhalen? Lijkt me nl. geen deugdelijk product.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht in Duitsland. Nu is de motor stuk. U vraagt of u de kosten kunt verhalen.

Aangezien u in Duitsland uw auto heeft gekocht, heeft u te maken met het Duitse recht. Heeft u nog garantie, dan kunt u hier beroep op doen. Is deze garantie voorbij , dan kunt u een beroep doen op de redelijke verwachtingen die u als koper mag hebben als u een product koopt. Deze verwachtingen worden wel bepaald door onder meer bouwjaar, kilometerstand en onderhoud. U zult aannemelijk moeten maken dat het gebrek dat is ontstaan niet te wijten is aan bijvoorbeeld verkeerd gebruik of onderhoud. Het is mogelijk dat in het koopcontract nadere bepalingen staan over uw mogelijkheden.

U zult contact op moeten nemen met de verkoper in Duitsland om deze de gelegenheid te geven de auto te repareren en te onderzoeken. U kunt de verkoper vervolgens door middel van een brief aanspreken voor (een deel van ) de kosten van herstel.

Komt u er niet uit met de verkoper dan kunt u uw zaak aanmelden bij het ECC (Europees Consumenten Centrum). Het ECC kan in bepaalde gevallen bemiddelen in grensoverschrijdende consumentenzaken.