Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bpm betalen 2e handsauto handelaar?

Vraag gesteld door batyka op 12 juli 2018

Hallo,
Wil een 2e hands VW Crafter van 22-05-2014 kopen van een handelaar, deze heeft het gekocht van een bedrijf (1e eigenaar) de auto is 4 jaar oud. Klopt het dan dat ik aan de handelaar bpm moet betalen? Mvg Harry

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Als een bestelauto is gebruikt door iemand die een bpm-vrijstelling had (een ondernemer) en over gaat naar iemand die geen bpm-vrijstelling heeft (een particulier) dan moet degene die de bpm-vrijstelling had alsnog de (rest) bpm betalen. Dit geldt alleen voor bestelauto's jonger dan 5 jaar, voor bestelauto's ouder dan 5 jaar is geen (rest) BPM meer verschuldigd.

Wat klopt is dat er, als de bestelauto nu aan u als particulier verkocht wordt, alsnog BPM aangifte gedaan moet worden en (rest) BPM afgedragen moet worden. Als de auto aan een andere BPM-aftrekgerechtigde ondernemer verkocht wordt hoeft dat niet. U hoeft zelf geen BPM te betalen of af te dragen maar de handelaar moet dit wel. Voor de handelaar zitten er dus extra (BPM) kosten vast aan het verkopen van de auto aan u als particulier en dit zal hij door willen rekenen. Hoewel de formulering dat u aan de handelaar BPM moet betalen dus niet helemaal klopt dekt dit wel de lading. De vraagprijs voor u als particulier zal verhoogd worden met de door de handelaar aan de belastingdienst verschuldigde BPM.