Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies import auto uit ES naar NL en BPM berekenen

Vraag gesteld door Gerrit10 op 18 mei 2015

In Spanje gekochte Hyundai IX20-1,4. Met 5 versnellingen, benzine, prijs 16491 incl. BTW (niet afgetrokken, dus gewoon in ES betaald) en Kenwood radio/navigatie type DNX4210BT prijs E 2168,00 (incl. BTW). Prijs dus E 18200 totaal is netto E 15041 Aankoopdatum: 24 mei 2013 Datum terugkeer: eind december/begin 2016.

1. Waar kan ik de handelswaarde van deze auto in NL vinden?
2. Hoe bereken je de BPM? En van welke waarde netto of bruto?
3. En hoe bereken je de voordeligste BPM?
4. Kan ik de auto beter meenemen en invoeren? Meenemen en vervoer per
vrachtauto kost E 875,00 incl. BTW Of hier in ES verkopen?
5. Gaarne verdere adviezen, over kenteken aanvragen en BPM indienen.
6. Hoe kan ik de waarde uitrekenen die een handelaar voor de inkoop auto in NL?
7. Waar kan ik de fosfaitaire tabel vinden die de belasting hanteert (afschrijf% op grond van leeftijd)?
8. Welke, niet gevraagde, adviezen zijn er (nog) meer te geven?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

1. Een goede indicatie van de handelswaarde (inkoop door bedrijf) vindt u via de ANWB Autoverkoopservice Deze geeft een actuele waardeschatting, geen toekomstige. Een richtprijs bij particuliere verkoop kunt u opvragen in de ANWB/BOVAG Koerslijst.

2. De berekening van BPM is nogal complex om handmatig uit te voeren. U kunt gebruik maken van één van de vele beschikbare BPM calculatoren op internet. Er zijn verschillende methodes waarop u de rest-BPM kunt berekenen. 

3. Er zijn instanties die u kunnen helpen met het invullen van de BPM aangifte. Ze garanderen de laagste BPM door gebruik te maken van de juiste methode. Voorbeelden zijn VWE en Autotelex

4. We hebben geen goed beeld van prijzen van gebruikte auto's in Spanje. Een rekensom (verkoopprijs in NL minus kosten transport, aangifte, kenteken en BPM,  ten opzichte van de verkoopprijs in Spanje) zal moeten uitwijzen wat het goedkoopste is. 

5. Meer informatie over import van auto's vindt u op onze site

6. Een goede indicatie van de handelswaarde (inkoop door bedrijf) vindt u via de ANWB Autoverkoopservice Deze geeft een actuele waardeschatting, geen toekomstige. Een richtprijs bij particuliere verkoop kunt u opvragen in de ANWB /BOVAG Koerslijst

7. De forfaitaire tabel staat op de site van de Belastingdienst

8. Gebruik maken van professionals voor de hele BPM papierwinkel is een aanrader. Voor een paar tientjes nemen ze u werk uit handen en u betaalt in ieder geval niet teveel BPM. ***

Reactie van Rverkooren:

1. De handelswaarde kun je vinden in de volgende koerslijsten: ANWB/BOVAG, Autotelex, Eurotax. Je kunt de auto ook laten taxeren, vaak geven de koerslijsten van de BOVAG en Autotelex een waarde die veel te hoog ligt. Dit betekent dat je uiteindelijk meer BPM betaalt dan nodig is.

2. Je kunt een online calculator gebruiken, maar deze maken slechts gebruik van de afschrijvingstabel van de Belastingdienst. Als je de BPM o.b.v. een koerslijstwaarde wilt berekenen kun je een site zoals berekenBPM gebruiken.

3. Je kunt de BPM het beste handmatig berekenen, en alle methodes zelf doorrekenen. Een goede handleiding hiervoor kun je hier vinden: http://www.automotiveimport.nl/bpm-berekenen

4. Ik zou er voor kiezen om de auto zélf naar Nederland te rijden met een tijdelijk transportkenteken. Bedrijven zoals Automotive Import kunnen je hiermee helpen. Dit is uiteraard een stuk goedkoper dan een auto per oplegger laten vervoeren.

5. Doe je huiswerk, gebruik google en je kunt een schat aan informatie vinden!

Vragen 6,7 en 8 zijn voldoende beantwoord door mijn voorganger!

Succes!