Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start stop systeem werkt niet bij renault twingo

Vraag gesteld door Lianne87 op 8 januari 2016

Ik heb een nieuwe renault twingo gekocht. (Sept. 2015) Hierbij zit ook een start sopt systeem. Deze werkt niet. De garage heeft het systeem ge-update. Nog steeds werkt het niet. Alles prarameters zijn in orde, accu, omgevingstemperatuur etc. De garage gaf aan dat het ook niet gebruikelijk is dat het iedere keer werkt. Ik heb de auto nu 4 maanden, bij toeval heeft tot nu toe 1x start stopt systeem gewerkt. Hebben meer mensen hier last van? Ik koop een auto met deze optie erop, zou graag willen dat het ook werkt. Wat kan ik van de garage verwachten? Ze zeggen niets voor mij te kunnen doen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw start/stop systeem werkt vaak niet.

Een moderne auto laadt de accu met de dynamo op tot 80% . De lading van 80 tot 100 procent moet komen van het afremmen op de motor.

Bij veel korte stukjes rijden en weinig afremmen op de motor is de kans dus groot dat het start/stop moment op een goed moment niet meer werkt.

Om te weten of dit het probleem is kunt u de accu door de dealer volledig laten opladen en resetten. Als de start/stop nu werkt is het systeem in orde en ligt het probleem in het gebruik. Wat vaker afremmen op de motor en zeer korte ritjes vermijden is dan de oplossing. Het gaat er dus niet om dat u een lange reis maakt maar dat u afremt op de motor, de dynamo laadt immers maar tot 80% om het verbruik te reduceren en start/stop werkt niet meer al de accu onder de 80% komt om te voorkomen dat de auto niet meer start. ***

Reactie van Lianne87:

Dat begrijp ik allemaal betreffende de accu etc. Accu is daarom ook al nagekeken door garage, tevens is het gehele systeem een update gehad. (Accu was op dat moment 95%. Mag ook wel bij een nieuwe auto) Alles overige parameters voldoen ook. Mijn vraag is of meerdere gebruikers van een renault twingo dit hebben en of het normaal is dat het systeem nooit werkt. De garage herkent het probleem niet, wil dan contact opnemen met de renault nederland. Ik wordt van kastje naar de muur gestuurd. Niemand die wat zinnigs kan zeggen, vandaar dat ik via ANWB probeer om tot een goed antwoord/ oplossing te komen.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U vraagt of meerdere gebruikers van een auto met start/stop systeem dit probleem kennen.

Dit is een bekend probleem bij auto's met sart/stop en meestal een probleem dat ontstaat door het gebruik als boven omschreven of een foutieve procedure bij het laden.

U schrijft dat de accu 95% geladen was bij de controle, we moeten nu weten wat de ladingstoestand is die op dit moment opgeslagen is in de computer. Als dit namelijk onder de 80% is door een storing of een foutieve procedure bij het opladen dan werkt het systeem niet.
Mogelijk is de oplossing toch dat er iemand van Renault Nederland naar kijkt.