Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsindex en draagvermogen van een band, mag je hier van afwijken?

Vraag gesteld door TB15 op 3 april 2018

Voor mijn Volvo v50 (top snelheid 190km/u volgens specs) heb ik huidig de volgende banden: 215/45 18" 95 W.

Nu gaat het om de 95 W, die een top snelheid van 270km/h bedraagt. Ik begrijp dat de fabriek rekening houdt met andere factoren en dus komt op deze klasse. Ik heb begrepen dat je met winterbanden mag afwijken (en dan sticker plaatsen), en bij zomerbanden niet. Maar hoe het met het geval als je zomerbanden hebt met sneeuwvlokje & het M+S teken.

Zou bijvoorbeeld het type 215/45 18" 93 V mogen?

Dank u!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de snelheidscode en het draagvermogen die afwijken van de oorspronkelijke specificaties.

Je mag in Duitsland op winterbanden (of M+S met sneeuwvlok) niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven. In uw geval is een V (240 km/h) band géén probleem om deze onder de auto te hebben.

De afwijkende loadindex moet wel voldoende toereikend zijn voor de maximale aslast zoals vermeld in de voertuiggevens van de RDW. 93 staat voor 650 kg per wiel en vermenigvuldigd met 2 zou de maximale aslast dus wel onder de 1300 kg moeten zijn.

Aan de loadindex wordt in Nederland wat betreft personenauto's geen aandacht besteed. In Duitsland is men wel wat strikter in het handhaven van de fabrieksspecificaties. Maar wanneer de alternatieve loadindex vodoende toereikend is voor de maximale aslast zie ik geen enkel probleem in de genoemde M+S band.