Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan onze Dacia Lodgy 1.2 TCE, 5 persoons een Eriba Troll 542 trekken?

Vraag gesteld door j bergmans op 20 oktober 2017

Kan onze Dacia Lodgy 1.2 TCE, 5 persoons een Eriba Troll 542 trekken? We hebben een caravantrekker advies op de ANWB site gevraagd, maar dit gaf onvoldoende uitsluitsel. Als het mogelijk is ontvangen wij heel graag vandaag een advies, omdat de dealer een aantrekkelijke actie heeft dit aankomende weekend, waarvoor dank. Met vriendelijke groet, Jos Bergmans

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de capaciteiten als caravantrekker van een Dacia Lodgy 1.2 TCe met 85 kW.

De caravan mag maximaal 1300 kg wegen. De prestaties zijn met dit gewicht toereikend. Wegrijden op een helling doet deze combinatie goed. 14% is goed haalbaar. De prestaties bij snelheden rond 80-90 km/h zijn redelijk tot goed.

Wat bij deze combinatie wel een probleem kan zijn is de gewichtsverdeling tussen auto en caravan. De beladen caravan zou veiligheidshalve (advies) niet meer moeten wegen dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Dit in verband met stabiliteit. Als u de caravan en de auto gelijkmatig belaadt, komt het gewicht van de caravan ten opzichte van de auto te hoog uit. Zo'n combinatie is in geval van slingeren lastig in bedwang te houden.

Als u de combinatie bewust belaadt, dan is een verhouding van onder de 75% wel mogelijk. De zware bagage moet dan zoveel mogelijk in de auto, de caravan houdt u zoveel mogelijk leeg.