Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel liter benzine mag je in een jerrycan in je auto in Nederland en Belgie vervoeren?

Vraag gesteld door voordeelrijder op 16 mei 2015

Woon nabij grensstreek en wil in Belgie gaan tanken.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt hoeveel benzine u in een jerrycan mag meenemen in België.

Van de jurist van onze Belgische zusterclub Touring kregen wij het volgende antwoord: "Het vervoer van gevaarlijke goederen is geregeld door een Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, beter bekend onder de naam ADR". 

Het ADR-reglement legt een aantal zeer strikte voorwaarden op voor het vervoer van brandstoffen, maar tegelijkertijd zijn daarop ook een aantal uitzonderingen voorzien. Zo zijn de voorschriften van de ADR reglementering niet van toepassing op het vervoer van vloeibare brandstoffen (benzine, diesel) als reservebrandstof voor persoonlijk gebruik. Voorwaarde is wel dat de reservebrandstof vervoerd wordt in draagbare brandstofrecipiënten, zoals jerrycans, en dat niet meer dan 60 liter per transporteenheid wordt vervoerd (hoofdstuk 1.1, punt 3.3 van de ADR-reglementering). De wet staat toe om in totaal 240 liter brandstof mee te nemen.

Daarnaast moeten alle mogelijke maatregelen genomen worden om lekkage van de inhoud te voorkomen. Ook moeten de jerrycans goed vastgemaakt worden in de kofferbak. Hoewel zo tot 240 liter brandstof vervoerd mag worden, moeten wij dat toch stellig afraden om veiligheidsoverwegingen.