Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kom ik er achter of een auto uit Belgie schade heeft gehad en wat voor gevolgen heeft een import auto voor de toekomst?

Vraag gesteld door GerardMarie op 29 maart 2016

Ik heb een 2e hands auto op het oog.
Deze auto komt uit Belgie. Hoe weet ik of deze auto schade heeft gehad ? Is het gebruikelijk dat de kosten voor keuring en BPM wordt betaald door de dealer ? Als ik deze auto in de toekomst wil verkopen, zijn er dan speciale voorwaarden van toepassing en hoe zit dat met de verzekering?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of je het schadeverleden van een geïmporteerde auto kunt achterhalen.

Wanneer een van oorsprong Belgische auto u in Nederland wordt aangeboden, moet u er zeker van zijn dat dit inclusief het Nederlandse kenteken is en het te betalen bedrag inclusief BPM en keuringskosten. In verreweg de meeste gevallen is dat zo maar het is altijd handig dit ook in het koopcontract op te nemen.

Of de auto schade heeft gehad valt alléén te achterhalen door de auto zorgvuldig visueel te (laten) bekijken. Bij een ANWB aankoopkeuring gaan we altijd opzoek of er sprake is geweest van schade en hoe dit is herstelt. Deze info valt dus niet uit een database te halen.

Het is óók later bij verkoop belangrijk zoveel mogelijk historie te hebben van de auto. Bij voorkeur een bijgehouden onderhoudsboekje met genoteerde kilometerstanden. De betreffende leverancier moet feitelijk open kaart kunnen spelen wat de historie betreft. Wanneer u dat later bij verkoop óók kunt is dat dus een pré. Een import auto zónder aantoonbaar verleden kan wat verleden betreft natuurlijk nog weleens in twijfel getrokken worden.

Verzekeren is geen probleem. Zodra de auto Nederlands gekentekend is en tenaamgesteld bent u uiteraard verplicht deze te verzekeren. Het buitenlandse verleden is voor de verzekering niet relevant.