Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe is het mogelijk dat een afneembare trekhaak plotseling loslaat?

Vraag gesteld door Rien Hazekamp op 26 oktober 2015

Ik heb onlangs een andere auto gekocht voorzien van een afneembare trekhaak. De trekhaak is er opgezet door de afleverende garagehouder. Deze garagehouder is een erkend RDW bedrijf en heeft een APK keuring voor de auto afgegeven. Drie dagen geleden wilde ik mijn caravan naar de winterstalling brengen. Ik koppelde mijn caravan aan en controleerde de combinatie door de dissel op en neer te bewegen. Alles zat goed. Ik ben gaan rijden en na 100 meter moest ik een bocht naar links maken. De rijsnelheid was op dat moment 25 km/uur. Plotseling viel de trekhaak onder de auto vandaan. Ik remde en de caravan school tegen de achterkant van mijn auto( veel schade) en kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal.(veel schade). Eventueel foto's beschikbaar. Hoe heeft dit in vredesnaam kunnen gebeuren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat na het aankoppelen van de caravan de afneembare trekhaak spontaan is losgeschoten. U vraagt naar de mogelijke oorzaak.

De eerste gedachte is dat het afneembare gedeelte niet goed vergrendeld is geweest. Natuurlijk is een tweede optie dat een ondeugdelijke afneembare kogel de oorzaak is geweest. Eigenlijk zou nader onderzoek in eerste instantie moeten aantonen of er sprake is van een ondeugdelijke trekhaak en een goed werkende vergrendelinrichting van de afneembare kogel. Wanneer blijkt dat de trekhaak in alle opzichte deugdelijk is, zou alleen een verkeerd geplaatste kogel de oorzaak kunnen zijn. Dan rest nog de vraag wie daar dan voor verantwoordelijk voor is.

U heeft de bewuste auto kennelijk nog maar kort in bezit en wellicht heeft u niet zelf de afneembare kogel geplaatst. Daarom lijkt het me niet onredelijk de leverende garage aansprakelijk te stellen.