Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Enorme afschrijving Mitsubishi Outlander PHEV

Vraag gesteld door Aigle op 30 oktober 2018

Bij de ANWB-autokostenberekening wordt bij aanschaf van een Mitsubishi Outlander PHEV uit 2014 en een verwachte bezitsduur van 4 jaar een vaste afschrijving van 69.5% en een variabele afschrijving van 26.2% gehanteerd. Na 4 jaar wordt de restwaarde op nog maar €750 geschat. Financieel is deze auto dan niet echt een aanrader! Is de verklaring hiervoor dat het hier een hybride (PHEV) auto betreft?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

De enorme afschrijving in deze situatie heeft inderdaad te maken met de wat speciale omstandigheden van de PHEV waardoor de finetuning van onze modellen wat lastig is.

Er spelen een aantal factoren een rol. Aan de door u genoemde variabele afschrijving kan ik zien dat het gaat om een hoge kilometerstand straks bij inruil (ergens rond de 260.000). In onze modellen van variabele afschrijving (waardevermindering door de hoge kilometerstand) is rekening gehouden dat er dan veel onzekerheid zal zijn over de status van de accu en eventuele noodzakelijke herstel- of vervangingskosten van die accu. Door deze onzekerheid is een hoge waardevermindering ofwel afschrijving toegepast.

Een andere factor is dat we met onze modellen zowel een juiste richtprijs nu willen geven (wat is de 2014 auto nu waard) als een voorspelling van de restwaarde straks bij inruil (in bijvoorbeeld 2022). Door de fiscale stimulering (lage bijtelling) is de huidige waarde soms wat geflatteerd hoog. Een 2014 heeft nog tot en met 2019 een verlaagde 7% bijtelling. Later bouwjaren hebben 15% bijtelling en dit heeft invloed op de huidige waarde. Door deze bijzondere omstandigheden is de finetuning van de modellen naar een realistische te verwachten restwaarde bij inruil in de toekomst soms erg lastig.

Als gevolg van de hier kort geschetste factoren gaan we bij onze inschatting nu vaak uit van een soort "worst case" scenario. Maar goed,u moet de ingeschatte 750 euro maar met een korreltje zout nemen. We zijn wel continu bezig met finetuning en verfijning om een zo realistische waarde te kunnen geven, ook als die nogal ver in de toekomst ligt.