Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat vindt u van brandstofadditieven?

Vraag gesteld door Sandra uit Zwijndrecht op 7 maart 2015

Als ik mijn auto wegbreng voor een onderhoudsbeurt wordt er iets aan de brandstof toegevoegd dat het brandstofsysteem schoonmaakt.

Volgens de garage is dit nodig "omdat de kwaliteit van moderne brandstof nadelig wordt beïnvloed door o.a. biologische bijmenging en omdat de motor fijngevoeliger is geworden voor vervuiling. Daarnaast vindt er een schonere verbranding plaats na het reinigen wat een positieve invloed heeft op het verbruik, de uitlaatgassen, de prestaties en verlengt het de levensduur van de injectoren".

Is dit nu waar of een kwakzalversverhaal? Hoe kijkt de ANWB hier tegenaan?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Reactie van Erik Jan de Jong:
Het lastige bij injector-reinigers als reparatiemiddel is dat er vuil moet worden losgeweekt dat slecht te bereiken is. De professionele middelen, alleen toe te passen door de garage, zijn sterker maar ook gevaarlijker in de vorm van misgaan/materiaalschade aanrichten. Voorkomen is beter dan genezen: schone benzine zou vervuiling moeten minimaliseren. Is er toch vervuiling dan kan een garagebedrijf met middelen voor professioneel gebruik een poging wagen.

Injectoren vervuilen, maar zo compenseren ze hun slijtage. Pas als ze heel oud zijn of erg vuil dan is schoonmaken een goede optie. Additieven voor de consumentenmarkt zijn niet sterk genoeg als reparatiemiddel. Als preventief middel zijn ze wel te gebruiken. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Er zijn auto's die bekend staan om veel inwendige motorische vervuiling door deels het gebruik in lage toerengebieden en niet al te intensief gebruik. Bij bepaalde merken kom je additieven voor professioneel gebruik daarom vaker tegen op de onderhoudsfactuur en wordt premium brandstof ook preventief aanbevolen.