Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

trekauto voor boot met trailer 3000 kg?

Vraag gesteld door Boottrailer op 24 juli 2018

Ik wil meedoen aan zeilwedstrijden in Zweden daarvoor wil ik een trekauto kopen. Uw caravantrekauto gebruik ik daarbij als hulpmiddel maar werkt niet andersom: welke auto's zijn geschikt om een 'caravan van de buitencategorie' te trekken? Bij de autotypen die ik ken en ingevoerd heb blijf ik steeds op de 75% richtlijn hangen.
Kunt u personenauto's adviseren? Zo ja welke of moet ik gezien het gewicht eerder op zoek naar een bus? Zo ja welke typen komen in aanmerking?

Alvast dank voor uw antwoord

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Ter aanvulling: het moet ook een gangbaar type trekauto zijn na de tocht willen we de auto weer verkopen.***

Reactie van Harm Zeven:

U zoekt een trekauto voor een boottrailer van 3000 kg. Er zijn wel een paar terreinwagens die dit mogen trekken, maar vanuit veiligheidsoogpunt zijn deze auto's eigenlijk te licht; bij een uitwijkmanouvre zal de aanhanger de overhand op de auto krijgen.

U heeft een auto nodig die beladen 4000 kg weegt en komt dan bij een bus uit die met een groot rijbewijs moet worden gereden. Die mogen beladen dan meestal gelijk 5 of 7,5 ton wegen. Zorg er voor dat er ook echt lading in de bus ligt, desnoods alleen als ballast.

Een bus zal couranter zijn dan een flinke terreinauto, hoewel we daar geen cijfers van hebben. Maar de marges op een Audi Q7, Landrover of bijvoorbeeld Mercedes ML- klasse zijn hoog.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die een boot naar het buitenland kunnen brengen, zoals Jachttrans. Wellicht is dit een optie en dit zou wel eens veel voordeliger kunnen zijn.***

Reactie van Boottrailer:

Harm bedankt voor jullie snelle reactie. Geen van ons team is in het bezit van een grootrijbewijs en de personenauto's die jij noemt vallen buiten ons budget. We kijken ondertussen naar een VW Touareq 3.0 met een toegestane trekkracht van 3500 kg.

De auto heeft echter een demontabele trekhaak. Kunt u mij vertellen of deze trekhaak ook daadwerkelijk 3500 kg kan trekken?***

Reactie van Boottrailer:

Ik heb zelf het antwoord al gevonden. Volgens RDW is er een trekhaak gemonteerd bij aflevering die 3500 kg kan trekken. Als ik kijk welke trekhaken geschikt zijn voor het type auto dan zie ik afneembare trekhaken van 3500 kg trekgewicht en 140 kg kogeldruk.

Hiermee is deze vraag beantwoord.