Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

TPMS Verplichting

Vraag gesteld door Mike the Bike op 1 november 2017

In SEP 2017 heb ik een auto uit Duitsland geïmporteerd. Eerste toelating is MAR 2014. Het betreft een Opel Insignia, type A, Facelift, dus het eerste type van 2008, maar met een upgrade die voor het eerst op de markt kwam eind 2013.
Deze auto heeft géén TPMS. Geldt hiervoor nu een TPMS verplichting of niet? Ben nl. een beetje in de war want hiervoor had ik zo'n zelfde auto, Nederlands (dus geen import), eerste toelating APR 2014 welke wèl TPMS had. (Zeer veiligheid verhogend volgens mij).
Bij voorbaat mijn dank voor uw gewaardeerde antwoord.
Met vriendelijke groet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de al dan niet verplichting voor tpms voor uw Opel Insignia van het betreffende bouwjaar.

Vanaf november 2014 is een controlesysteem voor bandenspanning aan boord van een nieuwe auto in Nederland verplicht. Nieuwe modellen die vanaf die datum in 2014 voor het eerst op de markt zijn gekomen, moeten zo’n voorziening aan boord hebben.

Bij de gefacelifte versie van deze Insignia was bij de datum eerste toelating géén sprake van een modelwijziging en ook nog geen formele verplichting. De TPMS verplichting was dus toen nog niet van toepassing, óók omdat er nog geen sprake was van een volledig nieuw model. In die tijd was het bandenspanningscontrolesysteem voor 195 euro eventueel optioneel verkrijgbaar volgens de prijslijst uit die tijd. Het kan dus inderdaad best zijn dat uw vorige Insignia dit mogelijk optioneel wel aan boord had.