Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opel reserveonderdelen

Vraag gesteld door MKubbe op 24 november 2017

Opel Zafira 13 jaar oud. Schade aan linker achterportieportier en
-wielkast. Daarbij zijn de twee stoot-strips ook beschadigd en deze dienen vervangen te worden.
Nu, een paar dagen voordat de auto naar het herstelbedrijf gaat (maandag 27 november), meldt het schadeherstelbedrijf dat de stoot-strips niet meer door Opel-dealers geleverd kunnen worden: Opel Duitsland fabriceert en levert niet meer. Opel Nederland verwijst naar de dealer(s) en de dealer verwijst naar Opel Nederland.
Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat die strips niet meer leverbaar zijn gelet op het aantal nog rondrijdende Zafira's van ons type.
Weet u een manier om te achterhalen of het standpunt van Opel Nederland en de dealer(s) waar is? Weet u een weg om nog aan de benodigde strips te komen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat u van een dealer/importeur mag verwachten wanneer het gaat om het kunnen leveren van onderdelen.

Het uitgangspunt is dat een autofabrikant tot tien jaar na productie onderdelen uit voorraad moet kunnen leveren. Daarna moet er onder normale omstandigheden nog 5 jaar uit de aangelegde voorraad geput kunnen worden. Dat is het uitganspunt op basis van wat redelijk en billijk is maar hebben we geen wetgeving hiervoor kunnen ontdekken.

Dan is er nog een algemene regel die leveranciers verplicht onderdelen te leveren zolang er een redelijk aantal van dergelijke modellen nog in omloop zijn. Ik ben wel van mening dat dit niet voor alles hoeft te gelden maar wel voor onderdelen die essentieel zijn om een auto rijdbaar te houden. Wanneer de voorraad stootstrips van de Zafira A na 13 jaar op blijkt, kan ik me voorstellen dat de fabrikant geen nieuwe lading laat bijmaken. De auto blijft immers rijdbaar en zijn er wellicht alternatieven voor handen zoals universele strips of gebruikt. Dat laatste lijkt me in uw geval ook de beste optie. Na lang speuren ben ik ook helaas geen beter alternatief tegen gekomen. Ik denk dat uw schadehersteller voldoende de weg weet om via de gebruikte onderdelenmarkt aan twee nette strips weet te komen om zo uw auto toch netjes te kunnen herstellen.