Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan geen DOTcode vinden op mijn autoband, hoe weet ik dan hoe oud hij is?

Vraag gesteld door Grimnir op 12 februari 2018

Onlangs heb ik via Marktplaats een set winterbanden op velg gekocht voor mijn bestelbus. Helaas ben ik vergeten te vragen hoe oud ze zijn (wel fotos gezien; zien er nog netjes uit en voldoende profiel), pas toen ik ze al betaald had (zouden worden opgestuurd) maar de verkoper vertelde toen dat hij dat ook niet wist.
Inmiddels zijn de banden hier, maar ik kan ook nergens een DOT code vinden. Weet iemand hoe dit zit, staat er dus toch niet altijd een DOT op banden? Het gaat om Bridgestone winterbanden (195/95/16)
De enige plek waar een 4cijferig getal staat is een soort apart "gedrukt" ovaal met daarin: *DMC 1507* Zou dit dus de leeftijd zijn, dat de banden dus van week 15 uit 2007 zijn, en dus bijna 11 jaar oud?
En is het echt zo dat, als dat idd zo is, deze banden dus eigenlijk niet meer echt bruikbaar en veilig zijn, want te oud...?
Alvast bedankt, Grimnir.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U heeft een vraag over de leeftijd en bruikbaarheid van banden.

Het lijkt er op dat u de fabricagedatum, die meestal achter de DOT code staat, toch heeft gevonden. Meestal staat die namelijk in een ovaaltje.

De banden zouden dus van 2007 zijn. Er geldt geen wettelijke afkeurdatum voor banden en wij hanteren die ook niet. Zolang er geen belangrijke verouderingsverschijnselen waarneembaar zijn kunt u deze banden gewoon gebruiken.***

Reactie van Grimnir:

fijn, bedankt! Ik ging een beetje twijfelen omdat ik las dat eigenlijk afgeraden werd om met banden te rijden die ouder zijn dan 10 jaar.. (zeker met zo'n zware bus - Ford Transit) maar ze zien er toch eigenlijk nog gewoon goed uit, dus ik neem aan dat ik er voorlopig nog wel mee vooruit kan dan maar - en voortaan toch maar eerder vragen dus, om niet voor verrassingen te staan! ;-)