Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een 9 jaar oud winterband nog goed genoeg

Vraag gesteld door Jan1278 op 15 mei 2015

Ik heb vier Michelin 185 70 R14 winterbanden uit begin 2006. Ik heb ze slechts 2 winters gebruik en ermee ongeveer 2.000 km gereden. Voor de rest waren zij liggend op elkaar in de kelder.
Zij zien steeds zeer goed oud en hebben goed profiel. Kan ik de komende winter deze banden nog gebruiken? Is het gezien hun leeftijd niet gevaarlijk om ermee te rijden?
Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het lijkt mij dat de banden de afgelopen jaren netjes zijn opgeslagen en dat er eigenlijk geen sprake zou kunnen zijn van verkeersonveilige veroudering. De banden zien er kennelijk goed uit zonder scheuren en sporen van uitdroging. Ik vermeld er wel bij dat de eigenschappen en specifieke kwaliteiten van een band wél in de loop der jaren wat minder worden. Een nieuwe band zal wat rubber betreft wat soepeler en elastischer zijn dan een van inmiddels 9 jaar. U moet dat echter niet als gevaarlijk beschouwen. Desondanks adviseren wij om na 10 jaar aan een nieuw setje banden te denken. Voor het aankomende winterseizoen zou u ze wat mij betreft nog prima kunnen inzetten.***

Reactie van Jan1278:

Vriendelijk dank voor uw snelle antwoord.