Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

winterbanden vergeleken met zomerbanden

Vraag gesteld door opel Zafira op 5 oktober 2017

Ik mis in de winterbandentest de nuancering voor het gebruik van zomerbanden. Nu ook weer in de kampioen staat dat OVERTUIGEND is aangetoond dat een winterband nuttig is OOK als er GEEN sprake is van sneeuw of ijs.
Nu heb ik in de Autoweek nr 44 van 2012 gelezen dat een zomerband de winterband verslaat op droog en nat wegdek ( bochtgedrag en remmen), Iets minder op nat wegdek bij aquaplaning in rechte lijn( nr 5 van de 17 banden), bij aquaplaning in bochten ( nr 3 van 17) , bij rotonde ( nr 5 van de 17 banden). Met andere woorden: GEEN OVERTUIGEND bewijs voor de winterband op droog - en nat wegdek.
Ik ben het met U eens dat op sneeuw en ijs de zomerband het volledig aflegt tegen de winterband, maar als je de auto niet altijd echt nodig hebt, niet naar het buitenland gaat in de winter en het hier niet echt vaak glad en sneeuwerig is kan een zomerband toch nog best voldoen.
Met vriendelijke groeten

J. van Oppenraaij

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

In hetzelfde artikel staat onder de kop Zomerbanden in de winter ? nog wel wat nuancering. We stellen dat je met zomerbanden niet veilig kunt rijden op sneeuw en ijs. Daarom adviseren we winterbanden voor mensen die iedere dag op de auto moeten kunnen vertrouwen en voor mensen die met de auto op wintersport gaan.

Voor mensen die de auto kunnen laten staan - op dagen dat er sneeuw of ijs op de weg ligt of verwacht wordt - zijn winterbanden geen noodzaak. Op droge en natte winterse dagen kan het aanpassen van snelheid en volgafstand volstaan om ook met zomerbanden veilig te rijden. Deze nuancering is niet in het artikel terecht gekomen maar staat wel op de website.

Overigens kunnen inzichten uit 2012 (Autoweek) inmiddels wel weer achterhaald zijn. Onder koude omstandigheden presteert de gemiddelde goede winterband op droog en nat wegdek doorgaans (afhankelijk van het exacte testonderdeel) iets beter dan de gemiddelde goede zomerband.
Ik heb hier voor de wat omslachtige formulering 'gemiddelde zomer- of winterband' gekozen omdat de verschillen tussen goede en slechte winterbanden groter zijn dan tussen goede zomer- en winterbanden.