Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem climate control peugeot 308 uit 2008

Vraag gesteld door RichBud op 1 mei 2018

Mijn climate control verandert van de auto(matisch) stand naar niet automatisch zonder mijn ingrijpen. Zou de dealer dat met het opnieuw inlezen kunnen oplossen of niet?
Ik zou graag een idee hebben van wat er aan de hand kan zijn.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een probleem met de ''auto'' stand van de airco van uw Peugeot.

De climate control gaat kennelijk spontaan van de airco stand af zónder dat u een handeling heeft verricht aan het ventilatiesysteem. Dat lijkt mij niet een kwestie van opnieuw inlezen van de climate control. Misschien dat de aansturing van de pomp soms ineens wegvalt.

In ieder geval kan de boel wel uitgelezen worden met mogelijk een indicatie waar dit verschijnsel vandaan komt. Ik kom een defect aan de elektrische thermostaat nog weleens tegen met als gevolg dat de airco uitvalt.***

Reactie van RichBud:

Dank voor uw reactie. Heeft u een idee wat een eventuele vervanging van de elektrische thermostaat zou kosten?***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik schat ergens rond 250 euro. Maar het belangrijkste is éérst een diagnose te laten stellen. Er zijn meerdere opties mogelijk waarom de airco er soms af gaat. Misschien wel te weinig koudmiddel of iets elektronisch. Vandaar ook het advies éérst het systeem te laten uitlezen met vervolgens hopelijk een indicatie waar de oorzaak gezocht moet worden.***

Reactie van RichBud:

Vandaag naar de garage geweest. Het koudmiddel bleek helemaal op te zijn. Het is bijgevuld en nu maar afwachten of de euvel daarmee verholpen is of niet.
Dank voor de reactie tot nu toe!***

Reactie van RichBud:

De rekening vond ik wel hoog, € 139. Is dat normaal voor zo'n koelmiddel?***

Reactie van Jos van der Drift:

Een airco dient gemiddeld eens in de 4 jaar opnieuw afgevuld te worden. Wanneer dat al een tijdje niet is gebeurt kan te weinig koudmiddel dit effect ook hebben. Anders zou er mogelijk sprake kunnen zijn van een lekkage. Dan krijgt u op den duur weer de zelfde problemen en is een vervolg reparatie noodzakelijk om dat probleem weer op t elossen. Hopelijk blijft het slechts bij afvullen.

Het opnieuw vullen en vacumeren van de airco kost bij Peugeot €149,00 euro. Er zijn goedkopere adressen maar buitensporig is dit bedrag niet.