Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

oorzaak lekke benzine tank ford focus 2012

Vraag gesteld door badpyrmont op 2 november 2016

afgelopen donderdag plotseling een lekkende benzine tank. De garage in duitsland dacht dat er ergens overheen gereden was. Bij nader onderzoek bleek echter dat de tank gescheurd was door een ontluchting slang die i.p.v. vrij hoort te liggen over een bout geschoven was waardoor de ontluchting niet werkte en de tank t.g.v. optredende vaccuum vervormde. Dit proces heeft kennelijk jaren gespeeld. Als oorzaak dacht de garage dat bij het grote schadeherstel in 2013 de slang verkeerd is gemonteerd.
Naast de zeer gevaarlijk situatie die ontstond door het heftige lekken heb ik nu een schade van ca.900 euro.Ik voel er veel voor het herstelbedrijf voor de schade aansprakelijk te stellen.
Graag uw visie over bovenstaande

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een lekkende benzinetank van uw Ford Focus.

Uw omschrijving lijkt niet op een montagefout dat vanuit fabriekswege is ontstaan. Het is daarom niet ondenkbaar dat dit bij het schadeherstel ontstaan zou kunnen zijn, mits het ook aannemelijk is dat er daadwerkelijk aan de tank en ontluchting gesleuteld is.

U overweegt het betreffende schadeherstelbedrijf aansprakelijk te stellen voor de gemaakte kosten. Een feit is wel dat er een duidelijk bewijs moet zijn van ondeugdelijk handelen. Ik begrijp dat de defecte tank inmiddels is vervangen en alles nu weer in orde is. U zou dus wel met concrete bewijslast moeten komen zoals gemaakte foto's van de lekkage en de verkeerd aangesloten ontluchting. Ik denk óók aan een schriftelijk verklaring van de betreffende garage waarin men aangeeft dat de verkeerd aangesloten slang de vermoedelijk oorzaak is van de lekkage.

Toch denk ik dat het schadeherstelbedrijf niet heel toeschietelijk zal zijn. In drie jaar tijd kunnen er misschien ook andere handelingen hebben plaatsgevonden die hiermee in verband gebracht kunnen worden. Het zal dus erg lastig zijn om met hard bewijs te kunnen komen dat de schadehersteller 3 jaar na dato dit niet goed heeft gedaan. Tenzij er heel concreet blijkt uit de specificaties van het schadeherstel dat bijvoorbeeld de tank gedemonteerd is geweest. Dan zou het best als aannemelijk geïnterpreteerd kunnen worden.