Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nissan Qashqai benzine 1.2 DIG-T Xtronic hoeveel kilometers kan ik daar maximaal mee rijden

Vraag gesteld door Griff op 10 oktober 2015

Ik overweeg de aanschaf van een nieuwe Qashqai. De rijervaring is prima maar een 1.2 motor lijkt een vrij lichte motor. Ik rij circa 20.000 - 25.000 kilometer per jaar. Ik vraag mij af hoeveel kilometer ik ongeveer met deze auto verantwoord kan rijden. Kan ik er bijvoorbeeld 8 jaar plezierig mee rijden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de te verwachten levensduur van de 1.2 DIG-T motor van Nissan.

Deze 1.2 motor is weliswaar wat cilinderinhoud betreft best licht te noemen. Zeker wanneer het de krachtbron is voor een toch redelijk forse verschijning als de Nissan Qashqai. De prestaties worden echter behoorlijk opgepept door het toepassen van een turbo. Een relatief klein motortje levert dan ineens verbluffend veel trekkracht bij een laag toerental.

Dit type z.g.n. gedowsizede motoren zijn niet nieuw en vooral bij de Europese merken al langer een bekende verschijning. De evolutie van deze motoren is echter niet helemaal vlekkeloos gegaan. Er zijn wel wat voorbeelden te noemen waarvan de technisch duurzaamheid niet aan de verwachting voldeed. Uiteraard zorgt de fabrikant wel voor modificaties maar na het verstrijken van de garantie termijn is de importeur niet altijd toeschietelijk wanneer het om de kosten gaat.

De betreffende 1.2 motor is in dit stadium nog té nieuw om iets te kunnen roepen over de duurzaamheid en betrouwbaarheid. Vooralsnog ken ik geen verontrustende verhalen en zie daarom geen reden niet voor dit motortype te kiezen. Ons uitgangspunt is dat elke moderne benzinemotor tenminste 250.000 km zonder noemenswaardige problemen moet kunnen halen. Op basis van uw geplande gebruiksduur en jaarkilometrage is dit type Qashqai wat mij betreft een verstandige koop.