Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor Peugeot 206 1.9D stottert

Vraag gesteld door Puggie206 op 3 augustus 2017

Goedemiddag,

Afgelopen week heb ik mijn Peugeot 206 1.9D (bj 2001) naar Italië gestuurd voor twee weken vakantie. Het viel me echter nadat ik de snelweg verlaten had direct al op dat de motor stottert/ hapert bij lage toeren en constante snelheid (vb 30 in de 2e of 3e versnelling, 50-60 in de 3e of 4e versnelling). Thuis deed de auto dit ook wel eens, maar dat was dan eigenlijk alleen als de motor nog koud was. Nu gebeurt het continue bij bovengenoemde snelheden. Zodra ik meer gas geef lijkt de motor weer bij te trekken en ook hogere snelheden (80) geven geen problemen.

Ook stationair draait de motor erg onregelmatig na het starten, waarbij het lijkt of de motor soms een slag mist en soms ook uit zichzelf kort meer toeren gaat maken.

Op het blok zelf is aan de rechterzijde te zien dat de motor aardig wat zweet (net onder de luchtuitlaat). Ondanks dat er geen plas olie oid onder de auto ligt zit er wel een klein laagje zwarte vochtige troep op het blok. Aan de linkerzijde is het blok mooi droog. De EGR-kleppen zijn 25.000km geleden grondig gereinigd.

Zoals gezegd rijd de auto bij hogere snelheden nog prima. Vandaar mijn twijfel of ik hier nu iets mee moet of dat het eventueel tot na de vakantie kan wachten. Wat vinden de experts?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De motor van uw Peugeot 206 1.9D uit 2001 loopt onregelmatig. Voor uw vertrek naar Italië was dit al soms aanwezig maar nu in Italië is het erger en u vraagt of u hiermee terug naar Nederland kunt rijden.

U geeft niet aan wat de kilometerstand is en wanneer de auto voor het laatst onderhoud heeft gehad.

Ik zou zeker een garage bezoeken om vast te laten stellen wat de oorzaak van de problemen is. Dat u op hogere snelheid niets van het probleem merkt betekent niet dat het probleem er dan niet is.

Juist op hogere snelheid is het risico op motorschade groot omdat u het dan niet waarneemt. Probleem kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld te weinig klepspeling of een verstuiverprobleem.

Als u Wegenwacht Europaservice heeft afgesloten kunt u de alarmcentrale bellen voor hulp.