Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

lowsaps motorolie

Vraag gesteld door SebastiaanV op 19 maart 2018

Ik bezit een Lancia Delta uit 2010 met een 1.4 T-jet benzinemotor. Als te gebruiken motorolie wordt in de handleiding SAE 5W-40 ACEA C3 op synthetisch basis (Fiat 9.55535-S2) genoemd. Ik begrijp dat dit een zogenaamde low-saps olie is. Ik begrijp dat dit die saps op verontreinigingen slaan en dat dit type olie daar dus weinig van heeft. Hoe essentieel is het dat juist deze olie gebruikt wordt? Kun je dit merken aan het gedrag van de auto? Ontstaan er bij het gebruik van olie met veel "saps" b.v. schades of defecten?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Voor uw Lancia Delta wordt een SAE 5W-40 ACEA C3 motorolie voorgeschreven. U vraagt hoe essentieel het is deze olie te gebruiken.

Voor alle "C"-producten geldt dat ze alleen mogen worden toegepast in die motoren waar een dergelijke type expliciet door de fabrikant wordt voorgeschreven. Dat is het geval als de op de motor gemonteerde uitlaatgasnabehandelingsapparatuur een zogenaamde "lowSAPS" olie (olie met laag sulfaatasgetal, laag zwavelgehalte en laag fosforgehalte) noodzakelijk maakt.

U zult het dus niet merken aan het gedrag van de auto maar mogelijk schade krijgen aan de uitlaatgasnabehandelingsapparatuur.