Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

koude start met lawaai Opel Insignia

Vraag gesteld door theo966 op 16 maart 2018

De laatste maanden heb ik af en toe (gemiddeld 1 á 2 x p.wk.) dat er bij de koude start veel lawaai (blikkerig) uit de motor komt. Dit duurt max 30 seconden. Bij de grote beurt een paar weken geleden kon de monteur niets vinden. Hij dacht dat na het verwisselen van de olie het euvel misschien wel weg zou zijn. Helaas, het euvel is er nog. Na nogmaals contact met de garage kreeg ik het antwoord dat het euvel bekend was met mijn type auto/motor. De ene auto heeft er meer last van dan de andere. Het blijkt dat bij de koude start de olie is weg gezakt en even nodig heeft om weer volledig te circuleren. Op de vraag waarom ik het soms na 3 dagen stilstand niet heb en soms na 1 dag stilstand wel kon men geen antwoord geven. Maar het zou geen kwaad kunnen. Ik maak me toch een beetje zorgen en zeker omdat mijn garantie over 2 weken afloopt.
Is dit werkelijk zou of kan het hier toch gaan om een defect?
Het betreft een Opel Insignia 2.0 CDTI uit 2015 met 80.000km.
Met vriendelijke groet,
Theo

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na de koude start maakt de 2.0 CDTI motor van uw Opel Insignia uit 2015 lawaai en u vraagt wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Uw dealer heeft reeds onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat het hier de olietoevoer naar de klepstoters betreft.

Aangezien deze motor voorzien is van een distributieriem kan het geluid in ieder geval niet van de distributieketting of de kettingspanner afkomstig zijn.

Het komt inderdaad voor dat de klepstoters na een koude start even hoorbaar zijn. Bij lage temperaturen kan dit iets langer duren omdat de motorolie dan dikker is.

U heeft het probleem reeds binnen de garantie gemeld dus uw dealer is hiervan op de hoogte. U kunt vragen om een verlengde garantie op deze klacht.