Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een thuiskomer velg (met gele stickers) een normale band (91V snelheid) hebben?

Vraag gesteld door Fadi_Malti op 25 september 2018

Ik heb een auto bezichtigd (VW Golf Variant 2018) met in de achterbak een reservewiel. De velg van dit wiel was zwart van kleur en had de bekende gele thuiskomer stickers. Het formaat van deze velg en de band, die erop zat waren gelijk aan de 4 wielen onder de auto.

Mijn vraag is of dit nou echt een thuiskomer is (max 80km/h) of een reservewiel met normale eigenschappen is (91V)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een thuiskomer in een VW Golf Variant.

De gele stickers doen vermoeden dat het een ruimtebesparend wiel is met in de regel een afwijkende maat band. Vaak beduidend smaller dan de gemonteerde banden met ook een snelheidsbeperking. Het is mmers een noodwiel. U omschrijft een velg bestemd voor zo'n thuiskomertje maar met de onder de auto gemonteerde bandenmaat. Qua velgbreedte van een thuiskomertje zou dat niet kunnen. Dat verschil in breedte is vaak zodanig groot en de velgdiamter zodanig kleiner dat dit in de regel niet gaat.

Ik kan op afstand het betreffende wiel niet beoordelen maar dit vraagt op z'n minst nader onderzoek. Een ruimte besparend noodwiel is alleen geschikt voor een band met hele specifieke afmetingen. Geen standaardmaat zoals gemonteerd onder de auto.***

Reactie van Fadi_Malti:

Beste Jos,

Dank voor je antwoord. Ik vind het zelf ook vreemd, maar de velg en band zijn 205/45/16. Mijn gevoel zegt dat de gele sticker er niet op hoort, maar hij zit er echt!