Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het normaal als ik bijna direct na het uitschakelen van de motor de melding "accuspanning laag" krijg, en daarna de autoradio uitvalt?

Vraag gesteld door ab999 op 2 november 2017

Ruim drie jaar gelden kocht ik mijn Ford Mondeo, die op dat moment (ook al) ruim drie jaar oud was. Tijdens de garantieperiode meldde ik diverse keren dat ik bij het uitschakelen van de motor vrijwel direct de melding "Accuspanning laag" te zien kreeg. Bovendien stopte binnen een paar minuten de autoradio. Reactie was steeds: "de accu is goed, maak je geen zorgen". Gisteren gaf de accu de geest. Ik kreeg te horen dat de waarschuwing na het uitzetten van de motor en het na een paar minuten uitvallen van de autoradio volstrekt normaal was; het zou maatregelen te betreffen om te zorgen dat de accu voldoende power behoud om de motor te starten. Mijn vraag: klopt dit verhaal, of werd mij iets op de mouw gespeld?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de ''accupanning laag'' melding gebruikelijk is kort nadat de motor is uitgeschakeld met de radio nog aan.

Het echte bewijs zal met een nieuwe accu wel boven tafel komen maar ik kom een soortgelijke bericht eerder tegen. Bij een nieuwe accu verscheen toen die melding niet meer. Het zou dus kunnen dat er al langer voortekenen waren van een matige accu maar hoeft dus niet per definitie altijd voor startproblemen te zorgen. Anders had deze accu de afgelopen drie jaar veel eerder door de mand gevallen. De accu was wellicht wel wat zwak maar goed genoeg om 'n paar winters te overleven.

Maar zoals gezegd zou u een verschil moeten opmerken op het moment dat er weer een frisse accu in staat. Overigens kom ik in het instructieboekje tegen dat je bij deze melding naar de garage moet gaan voor nader onderzoek aan de accu. Ik heb dus niet kunnen vinden dat dit een gebruikelijk en onschuldige melding is.