Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het nog wel verstandig om een camper met emissienorm 5+ te kopen of is het beter nu al voor een euro 6 te gaan?

Vraag gesteld door JanVor op 22 augustus 2017

Is het nog wel verstandig om een camper met emissienorm 5+ te kopen, ivm de strenger wordende milieuregels, of is het verstandiger nu alleen nog voor een euro 6 te kiezen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandiger is een camper aan te schaffen met emissieklasse Euro 5 óf Euro 6.

Duitsland is bezig met een blauwe sticker die toegang geeft aan voertuigen met emissieklasse Euro 6, ruwweg voor de generatie dieselauto's vanaf 2015. De blauwe sticker laat langer dan verwacht op zich wachten en lijkt 2019 mogelijk de ingangsdatum te gaan worden. Maar niets is nog zeker.

Als de blauwe Euro 6 sticker er eenmaal is zal het vermoedelijk nog een poosje duren voordat de groene sticker (Euro 4-5) geweigerd zal worden. Maar met de keuze voor Euro 6 zit u op langer termijn duidelijk meer aan de veilige kant van de streep. Steden als Stuttgart en München pleiten er al geruime tijd voor tijdens smogrijke dagen uitsluitend de blauwe sticker voertuigen toe te laten.

Uw overweging is inderdaad moeilijk omdat diesels per definitie al onder vuur liggen en er zélfs geluiden zijn deze in bepaalde steden helemaal te weren. De toekomst is dus niet helemaal helder. Maar volgens de meest recente berichtgevingen lijkt het er op dat voor Euro 6 de stadspoorten open blijven en is deze keuze wat mij betreft de meest verstandige. De extra investering kan uiteindelijk in een later stadium overigens óók weer gunstiger zijn voor de restwaarde.