Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegenbelasting en buitenlandse kentekens

Vraag gesteld door kadjar op 6 januari 2017

Hallo
Betreft wegenbelasting en buitenlandse weggebruikers.
Waarom hoeven auto's met buitenlandse nummerplaten die doorgaans dagelijks gebruik maken van het wegennet geen belasting of wat dan ook te betalen. Ik zit dagelijks op de weg en de witte nummerplaten zijn soms niet te tellen.
Mvg

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt waarom auto's met buitenlands kenteken geen motorrijtuigenbelasting hoeven te betalen.
Autobelastingen zijn per land geregeld. De motorrijtuigenbelasting is een Nederlandse aangelegenheid, en is gebonden aan de houder van het kenteken van het voertuig.

De ANWB vindt dat autobelastingen eerlijker kunnen. Een onderdeel daarvan is dat eigenaren van buitenlandse auto's die merendeels in Nederland rondrijden, ook autobelastingen gaan betalen.
U kunt meer lezen over de ANWB-standpunten over autobelastingen in de ANWB-visie op een eerlijk, evenwichtig én toekomstvast autobelastingstelsel.***

Reactie van Pocahontas:

Hallo,
Auto's met buitenlandse kenteken moeten ook wegenbelasting betalen.
Ik heb ook een auto met buitenlandse kenteken, maar ik woon en werk in Nederland en ik heb ook geen nederlandse pasport. Ik betaal ook 130€ wegenbelasting per 3 maanden. Als je meer dan 3 maanden je auto met buitenlandse kenteken in Nederland gebruikt, dan ben je verplicht om wegenbelasting te betalen. Niet iedereen doet het natuurlijk maar bij een controle op de weg komen ze toch alles erachter, dus beter gewoon als je het betaalt.
Maar ik heb ook een vraagje: Is het mogelijk voor mijn om in Nederland een ANWB lidmaatschap af te sluiten en deze dan te gebruiken voor eventuele pech aan een auto op buitenlands kenteken? Ik heb geen Nederlandse identiteitsbewijs. Gr