Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is beter in de winter: een goed geteste zomerband of een winterband met beoordeling matig/slecht?

Vraag gesteld door evcalck op 16 januari 2018

Mijn dealer biedt aan een set gebruikte Semperit winterbanden voor mijn Ford B Max van 2013. In de ANWB test is deze band op de laatste plaats geëindigd. Is die band als winterband tóch beter dan de Goodyear zomerbanden die in de ANWB test bij de besten scoorde?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Sinds 2013 hebben we vrijwel jaarlijks, in diverse bandenmaten, de Semperit Master-Grip 2 en de Semperit Speed-Grip 2 getest. Beide banden scoorden in al die test altijd minimaal een voldoende en 'aan te raden' eindoordeel met uitzondering van de Master-Grip 2 die in de test van 2017 in de maat 195/65R15T op de laatste plaats eindigde.

De band is in die test afgewaardeerd door tekortkomingen (een onvoldoende) op droog wegdek. Op nat wegdek en op sneeuw heeft de band wel goed gescoord.
In vergelijking met de Goodyear zomerband zal deze Semperit op sneeuw en ijs zonder meer superieur zijn. Op droog wegdek en wat betreft slijtvastheid komt de band niet in de buurt van het niveau van de Goodyear. Op nat wegdek zullen de prestaties, onder winterse omstandigheden, elkaar niet veel ontlopen (uitgaande van een zelfde niveau van profieldiepte). Onder zomerse omstandigheden zal de Goodyear beter zijn. Als het gaat om een vergelijk tussen nieuwe Goodyears en gebruikte Semperits zullen de nieuwe Goodyears op nat (ook onder koude omstandigheden) beter zijn echter zonder dat er sprake is van onvoldoende presteren van de Semperits op nat.

Als u de aanschaf overweegt vanwege bijvoorbeeld een wintersportvakantie dan is de Semperit de betere keus dan het rijden met de goede zomerbanden. De tekortkomingen op droog wegdek kunt u voor een groot deel compenseren door het aanpassen van rijstijl en volgafstand.
Als u voor langere tijd winter- en zomerbanden naast elkaar wilt gebruiken dan is er een ruime, betere keus dan deze (gebruikte) Semperits voorhanden. Als u het hele jaar door met één set banden wilt rijden dan is het wellicht verstandiger te kiezen voor all seasonbanden dan voor de (Goodyear) zomerbanden.

Meer informatie over winterbanden vindt u op onze website.