Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waardevermindering?

Vraag gesteld door Zweden 2014 op 28 december 2016

Bij schade herstel is mijn auto ongewild gespoten. Is er sprake van waardevermindering van de auto?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij schadeherstel is uw auto "ongewild" gespoten en u vraagt of er nu sprake is van waardevermindering.

Uw vraag is mij niet geheel duidelijk, maar ik zal een algemeen antwoord geven.

Waardevermindering aan auto's treedt op bij zeer jonge auto's met een lage kilometerstand waar veel uren aan besteedt worden voor reparatie.

Het NIVRE heeft een formule gemaakt om eventuele waardevermindering na schade te kunnen berekenen. In deze formule spelen leeftijd, kilometerstand, uren arbeidsloon en spuitkosten een rol. Deze eventuele waardevermindering is uitsluitend te claimen bij een verhaalbare schade.***

Reactie van Zweden 2014:

Het probleem is dat ik geen opdracht heb gegeven tot het spuitwerk omdat ik bang was voor waardevermindering bij inruil. Is dat reëel?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Misschien kunt u aangeven waar u dan wel opdracht voor hebt gegeven, wat het bouwjaar en de kilometerstand van de auto is, kleur, merk en type?
***

Reactie van Zweden 2014:

Ik heb opdracht gegeven voor het wegpoetsen van een paar krasjes. En duidelijk aangegeven dat ik niet gespoten wilde hebben. Mijn auto is van 2014 bijna 39000 km op de teller van Ford C-Max kenteken GB-390-Z blauw***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U heeft opdracht gegeven voor het wegpoetsen van een paar krasjes. Blijkbaar lukte dat niet en is de reparateur overgegaan tot spuiten.

De reparateur had u natuurlijk even moeten bellen met de mededeling dat poetsen niet het gewenste resultaat geeft en dat er gespoten zal moeten worden om de krassen onzichtbaar te maken.

Voor wat betreft de waardevermindering: De waardevermindering is ontstaan door de krassen. Nu de krassen gespoten zijn is de waardevermindering opgelost. De waardevermindering door het spuiten valt hierbij in het niet.
***

Reactie van Zweden 2014:

dank voor uw antwoord