Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo XC60 D3 start wel maar slaat niet aanen later doet hij het wel.

Vraag gesteld door Huifkar op 6 september 2015

Mijn Volvo XC 60 heeft een start probleem op onverwachte momenten.
De auto start wel maar slaat niet aan.
Door de sleep diensten opgehaald, doet hij het bij de garage ineens wel weer.
In een tijd van 3 maanden heb ik dit 4x gehad.
Soms ook na een kwartier wachten doet hij het ineens wel weer 2x. Er zijn geen fout meldingen op de computer te vinden. Bij de eerste dag na aankoop bleek de kabel van de accu naar de start motor door gebrand.
Wie herkent dit probleem?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Volvo XC60 heeft een storing waarvan de garage de oorzaak niet kan vinden. Die storing doet zich niet altijd voor en de auto genereert ook geen foutcodes. Dat maakt het zoeken naar de oorzaak moeilijker.

Ik heb navraag gedaan bij de Technische Helpdesk van de Wegenwacht. Van veel auto’s kennen zij de veel voorkomende storingen én oplossingen, maar bij de Helpdesk is deze specifieke storing niet bekend. Wel hebben we een paar suggesties. Mogelijke oorzaken kunnen de raildruk sensor, een toerental sensor die weigert, mogelijk misschien zelfs de startblokkering zijn, hoewel de auto dat laatste zou moeten aangeven.
Om ook een goed beeld van de storing te krijgen is het belangrijk om structuur te ontdekken in de omstandigheden waarin de storing zich voordoet. Gebeurt het alleen bij koude of warme start, brandt er op het dashboard een waarschuwingslampje terwijl de auto niet aanslaat? En als de auto niet aanslaat, gaat de motor dan wel voldoende snel rond? Het zou ook een massaprobleem zijn, de startmotor trekt de massa plat waardoor sensoren niet werken. Dit zijn zomaar wat vragen die kunnen helpen bij de diagnose.

Het meest effectief is dat er een monteur bij de auto is als het probleem zich voordoet. Dit kunt u doen door uw auto achter te laten bij de garage. Een monteur kan meetgereedschap aansluiten en 1 à 2 weken met de auto gaan rijden. Als het probleem zich tijdens de start voordoet, thuis of op de zaak dan heeft hij alles bij de hand en kan hij meten wat er niet werkt.