Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Richting aangeven op rotondes

Vraag gesteld door bekoj op 4 september 2015

Volgens mij is het wettelijk niet verplicht om op een (eenbaans)rotonde je knipperlicht voor je de rotonde oprijdt naar links aan te geven. Het argument dat de rijschoolhouder geeft is: omdat het duidelijk zou zijn dat je de rotonde pas na 3/4 verlaat. Volslagen onzin. Als ik geen richting aangeef betekent dat dat ik er niet afga en moet ik na de 2e afslag pas richting naar rechts aangeven.
Bij rotondes met meerdere rijbanen ligt dat anders.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het is verplicht om bij het verlaten van een rotonde richting naar rechts aan te geven, omdat het veiliger is en het bevordert de doorstroming. Weggebruikers weten zo wat andere auto’s van plan zijn en er staan geen auto’s die de rotonde op willen, onnodig te wachten. Ook levert richting aangeven bij enkel het verlaten van de rotonde uiteindelijk de meeste duidelijkheid op.

Als alle auto’s zich aan die regel houden is het voor iedereen duidelijk: richting aangeven is rotonde verlaten, geen richting aangeven is op de rotonde blijven.

Over uw specifieke vraag: in de praktijk blijkt helaas dat niet iedereen bij het verlaten van een rotonde (consequent) de richtingaanwijzer gebruikt. Het advies van uw rijschool om richting naar links aan te geven als u op een rotonde blijft, is indirect gebaseerd op dat feit: automobilisten raken er aan gewend dat er auto’s de rotonde kunnen verlaten zonder richting aan te geven. Die kunnen de gewoonte krijgen om de rotonde op te rijden, ook al geeft de auto óp de rotonde geen richting aan naar rechts. De rijschool ziet het aangeven van richting naar links als extra signaal dat u op de rotonde blijft. Op het moment dat u denkt dat het veiliger is, mag u dat doen.

Toch kan het aanleren om naar links te knipperen bij het nemen van meer dan een kwart rotonde (in Duitsland overigens verboden) in het geheel averechts werken voor de duidelijkheid en daarmee de veiligheid. Want als dat steeds meer gemeengoed wordt, dan verwachten we dus ook dat een auto die op de rotonde rijdt, en geen richting aangeeft naar links, de rotonde verlaat, omdat hij geen richting aangeeft naar links. En dat was nou juist niet de bedoeling.

Dus daarom is richting aangeven enkel bij het verlaten van een rotonde het duidelijkst. Bij twijfel of vermoeden van misverstand is richting naar links aangeven in Nederland wel toegestaan.***

Reactie van haco26:

overigens blijkt regelmatig dat automobilisten die de richtingaanwijzer naar links aanzetten, deze te laat omzetten naar rechts wanneer ze de rotonde willen verlaten.