Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur distributieriem Subaru Outback 2.5 2006

Vraag gesteld door Subaru2017 op 26 augustus 2017

Ik heb een wat ouder Subaru Outback bekocht bij de dealer, met Bovag garantie. Aflevering inclusief grote beurt, kleppen stellen, nieuwe APK en vervanging van de distributieriem (indien noodzakelijk op korte termijn). Ruim voor de datum van de afspraak bij de monteur heb ik, op zijn verzoek, een klachtenlijstje gemaild. De belangrijkste punten betroffen behoorlijke olielekkage (olie op de parkeerplaats, verbruik ruim 1 liter/1000 km), een geur van koelvloeistof af en toe en de vraag of de distributieriem vernieuwd moest worden.
De Outback is van 2006, 2.5 met LPG installatie en heeft ongeveer 202.000 km gereden. De auto heeft inmiddels drie dagen bij de dealer gestaan en is er zijn nog wat na-behandelingen nodig, vanwege het ontbreken van enkele onderdelen.
Bij het ophalen vroeg ik na hoe het zat met de distributieriem. Volgens de monteur zou die pas bij 250.000 km hoeven te worden vervangen, dus nu nog ruim 45.000 km te gaan. Geen noodzaak voor vervanging dus. Ik heb prima ervaringen met de dealer dus vertrok zonder verder vragen te stellen.
Onderweg herinnerde ik mij dat bij een andere Subaru de riem na ongeveer 100.000 km heb vervangen. Even nakijken op internet bleek moeilijker te vinden dan verwacht, het lijkt er echter op dat een reactie op een soortgelijke vraag voor een turbo uitvoering, van dhr. Leo Ruijgrok (7 jaar of 105.000 km), ook opgaat voor een 2,5 l injectie. Vandaar dat ik voor de zekerheid maar even het forum raadplaag en de ANWB experts.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur van de distributieriem van een Subarau Outback 2.5l.

De levensduur kunnen we niet aangeven maar uiteraard de voorgeschreven vervangingstermijn. Zó lang mag je verwachten dat de riem minimaal meegaat volgens opgave van de de autofabrikant. Ook voor dit motortype komen we uit op 105.000 km óf 7 jaar, afhankelijk wat het eerst bereikt wordt.

Dat er sprake is van 250.000 km volgens opgave van de dealer heb ik niet kunnen vaststellen. Of het moet zijn dat de riem over 45.000 km opnieuw vervangen moet worden en dus eerder wél is vervangen. Maar een vervangingstermijn van iedere 250.000 km komt niet overeen met onze info.