Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lang stationair laten draaien van motor is dat schadelijk?

Vraag gesteld door Stationair op 7 juli 2017

Mijn auto (C5 bouwjaar 2003 240.000 km) kreeg een nieuwe startmotor. Toen ik de auto bij de garage ophaalde vertelde de garagemedewerker dat hij de auto meer dan een uur stationair had laten draaien om de accu bij te laden. De motor van de auto draaide nog steeds. Ik vond dat vreemd maar heb het zo gelaten.

Drie dagen later kreeg de auto een lekke koppakking. Mijn zoon wees mij erop dat in het instructieboekje van zijn auto staat vermeld dat langdurig stationair draaien schadelijk is voor de motor.

De garagehouder beweert dat het langdurig stationair draaien niet schadelijk is voor de motor. Wat is het oordeel van de ANWB hierover?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Instructieboekje leidend
Uw vraag gaat eigenlijk over het standpunt van de garage versus dat van de fabrikant. Wat in het instructieboekje staat, mag u als leidend beschouwen. Als er staat dat lang stationair draaien slecht is voor de motor, dan zal de fabrikant zijn redenen hebben om dat in de handleiding op te nemen.

Stationair laten draaien
Ik kom de regel alleen niet tegen in de instructeboekjes van de latere modellen van de C5. Over een boekje van de C5 uit 2003 heb ik helaas geen beschikking. Soms staat er dat stationair draaien slecht is voor mens en milieu. Als er duidelijk staat dat het slecht is voor de motor, dan kunt u de garage daarop aanspreken. Een accu opladen doen we sowieso bij voorkeur met een acculader.

Motorschade
Of de motorschade ook daadwerkelijk komt door het stationair draaien is daarmee niet bevestigd. Oververhitting kan ontstaan bij stationair draaien als de koelventilator niet werkt. Is dat het geval, dan is het best aannemelijk dat het langdurig stationair draaien te maken heeft met de kapotte koppakking. De situatie kan ook het laatste zetje zijn geweest bij een koppakking die al op het punt stond. Lastig verhaal dus.