Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan het dat de koppakking van onze Peugeot 206 1.4 al zo snel lek is?

Vraag gesteld door Harm Jan op 16 december 2015

Onze Peugeot 206 1.4 benzine uit 2008 heeft nog maar 40.000 km gereden. Bij de laatste beurt vertelde de garage dat de koppakking lek aan het raken is. Ik vind dat wel heel erg snel, al na 40.000 kilometer. Volgens de garage is dit een zwak punt van de 1.4 Peugeot motoren. Klopt dat? Is dat bij jullie bekend? En kun je nog enige aanspraak maken op coulance oid in zo'n geval of is het gewoon pech hebben en vervangen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een lekke koppakking van uw Peugeot 206 1.4 bij een kilometerstand van 40.000.

Helaas zoals de dealer ook beaamt een bekend verschijnsel. De koppakking moet een goede afdichting verzorgen tussen het onderblok en de cilinderkop van o.a. de olie- en koelwaterkanalen. Bij de betreffende 206 komt nog weleens de relatief onschuldige versie van een lekke koppakking voor in de vorm van een uitwendige olielekkage. Bij een bescheiden lekkage zou het nog een overweging kunnen zijn voorlopig nog niet in te grijpen en misschien iets nadrukkelijker het oliepeil in de gaten te houden. Wanneer het inmiddels een serieuze lekkage betreft is ingrijpen noodzakelijk.

Een verzoek tot coulance zou formeel bij de leverancier moeten plaatsvinden. Wellicht is dat de betreffende dealer en is dat gezien de lage kilometerstand ook een logisch verzoek. De ervaring leert dat bij een auto van 7 jaar wat coulance betreft men niet heel erg toeschietelijk is. Misschien dat het u desondanks toch lukt enig goodwill los te weken bij de dealer. U had immers een langere levensduur van het betreffende onderdeel mogen verwachten.***

Reactie van Frank63:

Wij hebben dezelfde ervaring opgedaan. Bij onze P206+ uit februari 2011 (met nog geen 35.000 km op de teller) is vorige week eveneens een kapotte koppakking gerepareerd, incl. vervanging van riem en waterpomp. We gebruiken deze auto als 2e auto en rijden hiermee overwegend korte(re) ritten.