Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies gevraagd

Vraag gesteld door auto kopen op 13 november 2017

Hallo, ik heb de volgende vraag al een keer gesteld, maar voor de zekerheid nog een keer: ik heb een nieuwe Peugeot 108 1.0 eVTi 68 pk 5D active, kilometerstand 6900 km. Denkt u dat ik met dit type auto probleemloos naar Oostenrijk, 970 km. kan rijden of is die afstand te groot? Met vriendelijke groet, J. van Drunen

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u met een Peugeot 108 een lange afstand kan rijden naar Oostenrijk.
Als vuistregel houden we graag aan: twee uur rijden, kwartier rust. Ook is het verstandig niet langer dan 8 uur te rijden op een dag.

De auto kan het zonder problemen aan, want die is zeker niet onder-gemotoriseerd. U komt met 68 pk en een laag eigen gewicht sowieso met het overige verkeer mee, mits u zich kunt aanpassen aan de omstandigheden. Bergopwaarts kan het wat langzamer gaan, en op sommige plekken is het beter de linkerbaan te laten voor wat het is. Schakel op tijd terug in de bergen zodat de motor optimaal presteert.

Qua comfort zijn er auto's te bedenken die meer comfort bieden, en waaruit u meer uitgerust zult uitstappen. Stoel en stuur zijn bijvoorbeeld niet erg uitgebreid verstelbaar. De auto is niet de stilste en vraagt wat meer aandacht dan een grotere auto. Een lange rit in een 108 is zeker wel te doen. Hoe het zal bevallen verschilt uiteindelijk per persoon.