Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding openbare weg en parkeerterrein

Vraag gesteld door Dhr.Bus op 20 november 2017

Geachte heer/mevrouw, 5 november jl. heb ik een aanrijding gehad met mijn auto. Ik reed weg van het park Kempen recreatie, echter kwam er een auto van rechts een parkeerplaats afgereden. Deze heeft de auto goed geraakt aan passagierskant. Nu zegt de verzekeringsmaatschappij dat ik aansprakelijk ben aangezien we beide op het park terrein reden, nu heb ik echter navraag gedaan bij de gemeente, en de weg waar ik op reed is van de gemeente en niet van het park, het parkeerterrein is echter wel van het park. Na mijn inziens reed ik op een openbare weg, dus wie is er op deze manier aansprakelijk? Met vriendelijke groet.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad. U reed weg van een park. Een andere auto kwam uit een parkeerterrein gereden. Uw verzekering geeft aan dat u aansprakelijk bent.

De Openbare weg is een voor verkeer toegankelijke weg. Dat wordt heel ruim uitgelegd. Dit kan ook een parkeerterrein zijn. Wie de eigenaar is van de weg maakt daarbij niet uit.

Op de openbare weg gelden de algemene verkeersregels. Een van deze regels is dat verkeer van rechts voorrang heeft. Er zijn wel uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan verkeesborden die de voorrang regelen,of tekens op de weg zoals haaientanden . Ook een uitrit is een uitzondering. Zijn er geen uitzonderingen, dan geldt de regel "rechts voorrang verlenen".

U schrijft dat de tegenpartij van rechts kwam. In dat geval wordt u inderdaad als aansprakelijke persoon gezien. Als u vindt dat de tegenpartij ook (deels) aansprakelijk is, dan zult u dat moeten aantonen.

Informatie over aanrijdingen vindt u op onze website.