Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke voordelen heeft een update bij VW EA189 dieselmotoren?

Vraag gesteld door derk stop op 19 januari 2017

Kan ik mijn EA189 dieselmotor laten updaten bij een terugroepactie voor VW Polo? Mijn Polo is van 2010 en rijdt uitstekend.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt welk voordeel een software-update heeft bij de Volkswagen 1.2 TDI-motor. Het voordeel zit in een significant lagere uitstoot van stikstofoxide NOx.

Automobilisten met een 1.2 dieselauto voorzien van sjoemelsoftware hoeven geen negatieve gevolgen te verwachten als zij de sjoemelsoftware bij een garage laten verwijderen. Dat blijkt uit een steekproef die door de ADAC in samenwerking met de ANWB is uitgevoerd. Juist in Nederland zijn afgelopen jaren tienduizenden van deze kleine diesels verkocht door de Volkswagen Groep.

De auto’s zijn voor en na de software-update onderworpen aan een uitgebreid testprogramma. Hierbij is met verschillende testmethodes gewerkt, zowel in het laboratorium als op de weg. Het algemene beeld op basis van deze steekproef is dat er geen aanwijzingen zijn voor een hoger brandstofverbruik of een lager motorvermogen. Opvallendste resultaat is dat de schadelijke stikstofuitstoot in de ADAC Ecotest zelfs is verlaagd met ruim 22 procent, terwijl het brandstofverbruik nauwelijks stijgt.

De onderzoekers wijzen erop dat op basis van deze steekproef geen algemene conclusie kan worden getrokken voor álle terug te roepen auto’s. Automobilisten wordt vooraf gevraagd om expliciet akkoord te geven met de aanpassing. De ANWB geeft als tip mee om bij de garage ook te vragen om een “certificaat van aanpassing”. Op die manier kan je aan toekomstige eigenaren aantonen dat de sjoemelsoftware verwijderd is.