Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat kan een gat veroorzaken in een zuiger van de Hyundai SantaFe 2.2l, CRDI

Vraag gesteld door aae.a op 10 juli 2015

Bij mijn Hyundai SantaFe 2.2l, CRDI automaat uit 2008 is, met slechts 115.276 km op de teller, een gat in de 2e zuiger gebrand. De auto heeft alle beurten bij de merkdealer gehad en is altijd punctueel verzorgt. Het gebeurde op de peage in Frankrijk met de caravan aan de trekhaak.

De injectoren en kop zijn gecontroleerd en die waren in orde. Vraag is wat de oorzaak kan zijn en of dit vaker voorkomt. De reparatie was alleen mogelijk door het plaatsen van een compleet nieuw blok, inclusief de turbo.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er komen best weleens wat motorische klachten voor aan turbo's en verstuivers maar een gat in een zuiger is wel weer uitzonderlijk.
De vraag is ook of er ergens iets te vinden is dat daarmee in verband gebracht kan worden én of er vooraf al signalen waren van dat er iets niet goed was. Een hoog olie- en brandstofverbruik of slechte prestaties. In ieder geval is een slechte verstuiver de meest voor de hand liggende oorzaak maar zijn kennelijk alle vier als goed bevonden. De garage heeft het blok verder ook kunnen beoordelen op eventueel veel inwendige vervuiling. Alleen vervangen zonder een concrete aanwijzing van de mogelijke oorzaak geeft best een onbevredigend gevoel. En hoe zit het met het roetfilter? De betreffende garage zou eigenlijk als beste deze vragen moeten kunnen beantwoorden.***

Reactie van Jos van der Drift:

Nog even een aanvulling ter verduidelijking.
Met een verstuiver probleem bedoel ik een brandstof inspuit probleem. Als de verstuivers getest en goed bevonden zijn zal er dus verder in het systeem gezocht moeten worden. Ik denk hierbij aan de raildruk plus de raildruksensor maar ook aan de controle unit (ECU).
De uiteindelijke oorzaak is helaas alleen te achterhalen na een technisch onderzoek.
Als de oude delen er nog zijn kunt u eventueel een technisch onderzoek laten uitvoeren door expertisebureau CED-Bergweg, te bereiken op tel. 010-2843555 zij kunnen u ook een indicatie van de expertisekosten geven.