Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wat is het nut van L.S.P bij autostoeltjes wanneer deze in het midden van auto word geplaatst?

Vraag gesteld door JochemMaartje op 14 september 2018

beste,

Wij zijn ons aan het orienteren op een autostoel groep 2/3. Uit de test komen de Cybex solution M en de Britax Romer spreken ons het meeste aan. Nu vraag ik mij echter af in hoeverre het L.S.P. effectief is wanneer de stoel in het midden tussen een autostoel groep 1/2 en groep 0 word geplaatst of wanneer de autostoel op de passagiersstoel naast de bestuurder waar airbags in de deur aanwezig zijn.

Graag hoor ik van u,

Met vriendelijke groet,

Maartje Braat

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt of het L.S.P. systeem (Linear Side-impact Protection) van de Cybex Solution M effectief is als de stoel tussen 2 autostoeltjes in staat of bij een deur met een zijairbag.

Het L.S.P. systeem is bedoeld om zo snel mogelijk de zijbotsing op te vangen en bots-energie te absorberen door contact te maken met de zijkant van de auto. Als het stoeltje tussen twee andere stoeltjes in staat zal het dus zo niet werken.

Wanneer er een zijairbag in de auto aanwezig is zal deze de ruimte tussen het zitje en het portier opvullen en de bots-energie opvangen. Ik verwacht dan ook dat L.S.P. weinig tot geen toegevoegde waarde heeft in deze situatie.

Het is wel van belang dat u voor een juist gebruik van het autostoeltje zowel de handleiding van het stoeltje als het instructieboekje van de auto goed doorleest. Het komt namelijk voor dat ook autofabrikanten beperkingen opleggen of voorwaarden stellen aan het gebruik van autostoeltjes.