Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is beter een 7- of 13-polige stekker voor een trekhaak?

Vraag gesteld door Chalou op 2 februari 2016

Ik ga een trekhaak kopen en ga deze gebruiken voor een fietsendrager en een kleine Boedelbak. Voor de stekker kan ik kiezen voor een 7-polige of een 13-polige aansluiting. Ik weet niet welke ik moet kiezen. Is een verloopstekker van bijvoorbeeld 7- naar 13-polige aansluiting een optie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het beter is een 13-polige stekkerdoos te hebben óf een 7-polige.

7-polige stekkerdoos
Wanneer het gebruik alleen beperkt blijft tot een fietsdrager of een kleine aanhanger, kunt u prima volstaan met een 7-polige stekkerdoos.

13-polige stekkerdoos
13-polig is meer voor grotere aanhangers en caravans die extra aansluitingen nodig hebben voor bijvoorbeeld een koelkast. Er is overigens ook altijd een verloopstekker verkrijgbaar mocht u incidenteel tóch een keer tegen een 13-polige stekker aanlopen.

 

Reacties

A. Dek 

Auteur - 28 maart 2024

13 polige stekkerdoos , is maar op 7 Polen aangesloten. Wat nu ? Heb 13 Polen nodig vanwege caravan

Jos

ANWB Expert - 1 april 2024
Wanneer de 13-polige stekkerdoos op slechts 7 polen is aangesloten, gaat u ongetwijfeld enkele wenselijke aansluitingen missen voor de caravan. U zou uw garage kunnen verzoeken alsnog een 13-polige bedradingset aan te sluiten op deze stekkerdoos. Met een merk en type auto gebonden kabelset is dat relatief gemakkelijk te realiseren en is de aansluiting van stekker op doos helemaal op orde. Het is even een extra investering maar feitelijk noodzakelijk de trekhaakbedrading voor een caravan geschikt te krijgen.